fbpx

Cara Pakai Bawal Chiffon Dalam Masa 3 Minit

bawal chiffon

Nak pakai bawal chiffon cepat? Kami kongsikan cara memakai bawal ni tak sampai 5 minit sahaja.

Kini, nak pakai bawal chiffon amat mudah sahaja. Dengan bermacam variasi jenis tudung dan shawl di pasaran, ianya penjadi pilihan wanita Muslimah.

Kebelakangan ini, tudung bawal chiffon pula kian menjadi pilihan ramai wanita.

Pasti ramai wanita tertanya-tanya, bagaimanakah cara yang cepat dan tepat untuk memakai tudung chiffon agar kelihatan cantik dan bergaya.

Bawal chiffon diperbuat dari kain chiffon yang lembut dan halus, berbanding bawal cotton.

Bawal cotton lebih keras dan sedikit jarang, perlu digayakan dengan inner neck.

Namun begitu, bawal chiffon tidaklah selicin dan sekilat kain satin. Bagi anda yang inginkan effect muka kecil dan runcing, tudung bawal ini merupakan pilihan terbaik.

Ia sememangnya lembut dan halus, mudah dan cepat untuk digayakan.

Ia akan memberikan finishing yang kemas dan terletak di kepala, serta kesan drape tudung yang beralun.

Untuk menggayakan bawal chiffon ini, anda hanya memerlukan masa 3 minit!

Tak percaya? Di sini akan dikongsikan cara memakainya dalam masa hanya 3 minit.

 

Style Bawal Chiffon #1: Edisi Merdeka

Bawal instant edisi merdeka ini merupakan gaya yang elegan tapi simple. Sesuai buat anda yang ingin tampak berbeza dengan warna yang ceria.

Bawal ini mempunyai awning yang lembut dan terletak. Jadi, anda tidak perlu risau lagi jika bawal chiffon anda tak jadi atau awning bergelembung.

 

Langkah pertama

 

Sarungkan bawal chiffon instant ke kepala. Adjust bahagian muka agar sesuai dengan bentuk muka anda. Pin dekat leher jika perlu.

 

Langkah kedua

 

Bawal chiffon ini sudah pun dilipat menjadi segi tiga yang sama labuh di kedua-dua belah. Tidak perlu lagi nak susah-susah lipat tudung menjadi segi tiga.

 

Langkah ketiga

 

Tarik tudung bahagian kanan, lilitkan ke atas kepala. Kemaskan dan pin.

 

Langkah keempat

 

Tarik tudung bahagian kiri, selempangkan ke bahu kanan. Pastikan tudung jatuh ke bawah dan pin.

 

Langkah kelima

 

Kemaskan tudung anda mengikut keselesaan dan pin jika perlu. Dah siap!

 

Ok, kita tengok pula stail yang lain pula.

Style Bawal Chiffon #2: Simple

bawal chiffon

 

Gaya tudung bawal ini adalah gaya yang simple, sesuai digayakan untuk pelbagai majlis atau aktiviti harian seperti ke pejabat atau ke kuliah.

Anda boleh gayakan mengikut keselesaan anda, samada berbatu, bersulam atau plain.

 

Langkah pertama

Lipat bawal chiffon menjadi tiga segi. Pastikan lipatan tidak sama pada hujung nya, yang dalam sedikit pendek dan yang luar sedikit labuh.

Langkah kedua

Letakkan tudung atas kepala, pastikan tudung sama labuh di belah kanan dan kiri. Kemaskan dan pin dekat leher.

Langkah ketiga

Tarik tudung bahagian kanan, selempangkan ke bahu kiri. Pastikan tudung sebelah kanan jatuh di bahu kiri dan pinkan.

Langkah keempat

Tarik tudung bahagian kiri, lilitkan ke atas kepala. Kemaskan dan pin.

Langkah kelima

Kemaskan tudung anda mengikut keselesaan dan pin jika perlu. Siap!

 

Style #3: Ala-Ala Shawl

tudung bawal chiffon

 

Gaya tudung ini lebih elegan dan memberi effect shawl.

Sedikit rumit dengan lilitan seperti shawl, tapi menghasilkan effect drape yang cantik.

Sesuai digayakan di majlis keramaian mahupun lepak-lepak bersama rakan-rakan.

Langkah pertama

Lipat bawal menjadi tiga segi. Pastikan lipatan tidak sama pada hujung nya, yang dalam sedikit pendek dan yang luar sedikit labuh.

Langkah kedua

Letakkan tudung di atas kepala. Adjust agar tudung belah kanan singkat, dan belah kiri lebih labuh. Kemaskan dan pin dekat leher.

Langkah ketiga

Tarik tudung bahagian kiri (yang labuh) ke depa. Lilitkan ke atas kepala, dan pinkan di telinga kiri. Pastikan bucu tudung terletak betul-betul di bahagian depan.

Langkah keempat

Kemaskan tudung anda. Pin di bahu kiri dan kanan jika perlu. Siap!

 

Style #4: Ala-Ala Fazura

bawal chiffon bidang 50

 

Gaya ini diinspirasikan oleh artis terkenal, Fazura. Ianya sesuai digayakan di apa jua acara dan majlis.

Langkah pertama

Lipat tudung menjadi tiga segi. Pastikan lipatan tidak sama pada hujungnya, yang dalam sedikit pendek dan yang luar sedikit labuh.

Langkah kedua

Letakkan tudung atas kepala, pastikan tudung sama labuh di belah kanan dan kiri. Kemaskan dan pin dekat leher.

Langkah ketiga

Pin tudung anda di bahagian tengah dada agar kemas dan tidak terbuka.

Langkah keempat

Tarik kedua-dua hujung tudung agar sama, dan masukkan hujung tudung ke dalam cincin tudung atau mana-mana cincin pilihan anda. Tarik dengan kemas, sehingga paras yang anda selesa.

Langkah kelima

Tarik lebihan hujung tudung ke dalam dan pin di baju dengan kemas.

Langkah keenam

Kemaskan tudung anda. Siap!

Diharapkan agar cara-cara memakai bawal chiffon dalam masa 3 minit ini dapat membantu anda bergaya tanpa membuang banyak masa.

Selain cepat dan mudah, anda kekal anggun dan manis bergaya dengan mengenakan tudung bawal pelbagai warna dan corak.

Selamat mencuba!

2 thoughts on “Cara Pakai Bawal Chiffon Dalam Masa 3 Minit

  1. Pingback: Tudung Bawal Cantik Yang Anda Patut Cuba Ada Di Sini

  2. Pingback: 7 Cara Pakai Tudung Bawal Paling Glam Tahun 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *